Infomarkers Eindhoven Design District
Het hele jaar door verwonderen over design in Eindhoven
Hoe maken we design in Eindhoven makkelijker beleefbaar?
Dwalen langs design op een doordeweekse dag? In Eindhoven kan dat het hele jaar door. Alleen, dan moet je wel weten waar je moet zijn. Een mooie route of markeringen, zoals tijdens de Dutch Design Week, zijn er nog niet. Met een familie van designwaardige informatiemarkers brengt Eindhoven Design District hier verandering in.
Opvallend en herkenbaar. Dat waren twee van de criteria die ontwerper Tijs Gilde (Studio Guilty) meekreeg voor het ontwerp van de markers. Daarnaast moest het ontwerp geschikt zijn voor verschillende toepassingen: als aanduiding voor een gebouw, gebied of object, als markering voor een route of als highlight voor een tijdelijke installatie. En alles moest dus qua look & feel bij elkaar passen, als één grote familie. Door zijn materiaalkeuze voor 3D-geprint beton en aluminium werkte Tijs voor deze ontwerpen samen met Eindhovens eigen betonreus: Saint-Gobain Weber Beamix. De infomarkers zijn daardoor op zichzelf al een fijn staaltje design.
De initiatiefnemers
Studio Guilty
Studio Guilty is een Eindhovense materiaal- en productontwerpstudio onder leiding van Tijs Gilde. Hij stelt het experiment centraal in zijn ontwerppraktijk en creëert zo verbindingen tussen traditionele productiefabrieken en de ontwerpindustrie. Tijs’ doel is om bestaande materialen en technieken uit de (zware) industrie opnieuw uit te vinden, zodat ze ook geschikt worden voor design. Hij hoopt dat dit leidt tot nieuwe esthetiek voor de meubel- en interieurindustrie, en dat dit een nieuwe markt opent voor fabrikanten.
Kijk voor meer informatie op studioguilty.com.
Eindhoven Design District
Eindhoven Design District is een initiatief van gemeente Eindhoven, Dutch Design Foundation (DDF) en Eindhoven365 om design in de stad zichtbaarder en beleefbaarder te maken, en om te zorgen dat het bedrijfsleven en ontwerpers elkaar beter vinden. Je leest er alles over op onze ‘over EDD’-pagina.
‘‘Een ontwerp moet prikkelen en interessant zijn om naar te kijken, maar net zo goed functioneel en herkenbaar zijn.’’Tijs Gilde | Studio Guilty
De aanleiding
Eindhoven mag zichzelf dan neerzetten als designhoofdstad van Nederland, buiten de Dutch Design Week is design nog lang niet zichtbaar genoeg. En dat is zonde, want de stad barst van het ontwerp. Je moet alleen weten waar je moet kijken, en wat je ziet. Tijd om het ontwerp-DNA van de stad meer naar de oppervlakte te brengen.
Het doel van Eindhoven Design District gaat niet alleen om het zichtbaarder maken van ontwerpkracht in en om de stad (bijvoorbeeld met deze website), maar ook om het beleefbaar maken daarvan. Dat je een ontwerp vast kunt pakken, eromheen kunt lopen, of het kunt zien op de plek waar het voor bedoeld is. En daarvoor moet je toch echt in de openbare ruimte zijn.
Het aanbod van Eindhovens design is divers: van gebouwen als de Trudo Toren en broedplaatsen als Piet Hein Eek, tot een expositieruimte of de resultaten van een socialdesignproject. Maar bijvoorbeeld ook om een slim ontworpen park als het Clausplein of de nieuwe straatstenen van de binnenstad. Hoe maken we al die onderdelen van het Design District zichtbaar voor het publiek? Daarvoor is een herkenbaar en verbindend element nodig. Een infomarker voor Eindhoven Design District. En dan niet in de vorm van één allesomvattend ontwerp, maar eerder een familie van mogelijkheden waaruit per plek een toepasselijke variant gekozen kan worden aan de hand van de eisen van een EDD-project.
Met die vraag nodigde Eindhoven Design District ontwerpers uit voor een open call. Het schetsontwerp van Tijs paste naadloos in de strategie en de huisstijl van Eindhoven Design District. Studio Guilty ging vervolgens met de ontwerpvraag aan de slag.
Over het proces
Het idee
Kijk om je heen, in de stad, wat zie je dan? Bakstenen, asfalt, beton. En misschien hout en wat groen. Maar steen en beton vormen toch de hoofdmoot. Voor Studio Guilty begon hier het ontwerpproces, bij dit materiaal. Want wat kun je allemaal met beton? In steden vind je het meestal terug in gegoten, op massaal geproduceerde schaal. Bijvoorbeeld in de vorm van paaltjes of stootblokken. Kan dat ook anders? Tijs Gilde zoekt als ontwerper graag de balans tussen sculpturale, esthetische werken die ook nog eens functioneel zijn. Zo ook voor de ontwerpen van de markers voor Eindhoven Design District: ze moesten aantrekkelijk zijn om naar te kijken en opvallen, maar het ontwerp mocht de boodschap niet overstijgen. Het moest meteen duidelijk worden dat de markers bij Eindhoven Design District horen en de informatie op de markers moest goed zichtbaar zijn.
‘‘Door het gebruik van 3D-geprint beton legt Tijs een link tussen het Eindhovense verleden, met haar betonnen fabrieken, en de toekomst.’’Antoinette Klawer | Projectleider Eindhoven Design District
Het plan
Wie beton zegt, die zegt Saint-Gobain Weber Beamix. Zéker in Eindhoven, waar een productiefabriek staat met mogelijkheden voor 3D-printen met beton. Tijs had al eerder contact met de fabriek, dus het lijntje was snel gelegd. En dat was voor deze vraag heel fijn. Want voor een familie van unieke, opvallende objecten van beton is het meer gangbare storten niet de oplossing (dan krijg je namelijk twintig keer precies hetzelfde resultaat), maar 3D-printen wel. Printen zorgt voor meer flexibiliteit in het ontwerp, bij kleinschalige productie, in plaats van voor een afgietsel van steeds dezelfde mal. De huisstijl van Eindhoven Design District (van George&Harrison) en de vraag van Eindhoven Design District (er moesten kleine, grote, tijdelijke en permanente markers komen) leverde de laatste ingrediënten voor het ontwerp.
De uitvoering
Ontwerpen voor de openbare ruimte is interessant. Iedereen kan zomaar, bij toeval, tegen een object aanlopen. En precies dat maakt het ook weer ingewikkeld. Want juist omdat iedereen tegen de objecten aan kan lopen, zijn er veel criteria en eisen verbonden aan zo’n object. De weg van een ontwerp op papier naar uitvoering is er dus een van heel veel stappen. En die eerste stappen vonden plaats in de fabriek van Saint-Gobain Weber Beamix. Samen met een betonprintspecialist vertaalde Tijs zijn ontwerpen naar te 3D-printen modellen. Daarna was het: testen, testen en nog eens testen. Wat doet het materiaal? Is de constructie stevig genoeg? En hoe ziet het geprinte object eruit?
Het was experimenteren om alles precies te krijgen zoals de ontwerper het in zijn hoofd had. Zo legden de printspecialisten een laag zand op de printplaat, om de objecten aan alle kanten een grovere structuur te geven. Normaal is de kant waarop het object geprint wordt namelijk glad, en dat klopte niet met het totaalplaatje. Bij het testen waren opdrachtgever Eindhoven Design District en gemeente Eindhoven nauw betrokken.
George&Harrison ondersteunde Tijs bij de vormgeving van de markers, en Eindhoven365, de citymarketingorganisatie, verzorgde de teksten.
Het resultaat
Inmiddels zijn de eerste markers te vinden op Strijp. Je vindt ze op plekken langs de Designroute Strijp. Het doel is om de markers verder uit te breiden, zowel op nieuwe plekken op Strijp als in de rest van de stad. Maar voor het zover is, worden de markers die er nu staan eerst aan een praktijktoets onderworpen. Wat vind jij ervan? Laat het ons weten!
Meer weten?
De frisse blik van een ontwerper zorgt voor verrassende oplossingen voor de meest uiteenlopende uitdagingen. Wil je meer weten over de mogelijkheden van ontwerpkracht voor jouw project?
Neem contact met ons op!